Na Mariánsku horu prichádzajú pútnici už od uplynulej nedele

04.07.2008 Levoča

Levoča 4. júla (TASR) - Najväčšia pútnická slávnosť katolíckych veriacich na Slovensku vyvrcholí na Mariánskej hore v Levoči počas nadchádzajúceho víkendu.
Hlavným celebrantom záverečnej odpustovej slávnostnej svätej omše, ktorá sa začne v nedeľu o 10.00 hodine, bude viedenský arcibiskup kardinál Christoph Schönborn.
Vzhľadom na očakávaný nápor veriacich bude počas víkendu čiastočne uzatvorená štátna cesta I/18. Uzávierka nebude platiť pre motorizovaných účastníkov Levočskej púte. Presmerovaná bude tranzitná doprava. Obojsmerná obchádzková trasa meria 27 km a bude viesť zo Spišského Štvrtka do Spišskej Novej Vsi, Jamníka, Klčova a naopak. Uzávierka bude vyznačená dočasným dopravným značením. Odklon dopravy a situáciu v meste Levoča bude regulovať dopravná polícia.
Osobitný cestovný poriadok na trati medzi Spišskou Novou Vsou a Levočou pripravila pre pútnikov na sobotu a nedeľu Železničná spoločnosť Slovensko.
Mariánska hora v Levoči je centrom záujmu pútnikov počas celého týždňa. Samotný sviatok Navštívenia Panny Márie (2. júla) je najmä pre veriacich z Levoče tzv. malou púťou. Slávnosť vyvrcholí počas víkendu. V sobotu 5. júla o 9.00 hod. sa začne na Mariánskej hore tradičná Fatimská sobota. O hodinu neskôr bude celebrovať svätú omšu biskup diecézy Leiria-Fatima Antonio Marto z Portugalska.
V podvečer o 17.00 hod. bude otváraciu odpustovú sv. omšu slúžiť levočský dekan Mons. František Dlugoš. Program Levočskej púte bude pokračovať po celú noc a vyvrcholí v nedeľu 6. júla o 10. hod. slávnostnou sv. omšou.
 

Vyberte región